Waarom..

Mijn grootvader, Jan Homan was een CoBrA kunstenaar uit Hoorn en heeft tijdens de 2e wereldoorlog lang ondergedoken gezeten. Hij heeft mij vroeger veel verteld over zijn oorlogsjaren in Nederland.

Hij had een verhaal over een Duitse Wehrmacht soldaat die plotseling in het steegje verscheen, vlakbij de schuilkelder waar hij al maanden ondergedoken zat. Te nauwer nood zijn ze aan de dood ontsnapt, hier vervalste hij nml. paspoorten en documenten voor Joodse onderduikers. Waren ze ontdekt dan had dit definitief het einde betekend voor het hele gezin. Gelukkig heeft hij de oorlog overleefd, maar voor altijd Duitsland gemeden. Zelfs als hij naar Italië op vakantie ging, kon hij het niet opbrengen door Duitsland te rijden. Hij zei letterlijk  “Nooit zet ik er een stap!”. De pijn was te groot om ooit te kunnen vergeven. Dit is één van redenen dat ik mijn verhaal en rockopera wilde schrijven. Want in Mittenwald word er niet over de oorlog gesproken. Dit vioolbouwers stadje in hartje Beieren is mijn 2e thuis, ik heb er veel mooie herinneringen en ben er in 2010 getrouwd, maar de ongemakkelijke wijze waarop ze hier met de oorlogsjaren omgaan, vind ik lastig. Gesneuvelde Duitse Gebirgsjäger en Wehrmacht soldaten worden hier nml. wel openlijk herdacht, zolang je maar geen vragen stelt en er vooral niet over praat, dat is de tendens. Laat staan er een boek en opera over schrijft.

De ongemakkelijke wijze waarop Adolf Hornsteiner, de burgemeester van Mittenwald met de geschiedenis van zijn stadje omgaat is erg ouderwets.

Als het over violen en wintersport gaat is iedereen welkom, but don’t mention the war! Dat heeft mijn bezoekje van afgelopen week helaas aangetoond. Een wel gemiste kans voor Mittenwald. Het terrein waar de partituur “Marsch-Impromptu” naar verwijst is een verlaten militaire kazerne uit de 2e wereldoorlog., dat heeft mijn zoektocht en intensieve onderzoek opgeleverd. De gemeente gaat niets doen, en laat het over aan de Bundeswehr. Hebben ze intussen al gegraven wordt mij intussen gevraagd? Ik heb geen idee, mijn enige hoop is dat Ursula von der Leyen, de Duitse minister van defensie wellicht in beweging komt, maar die kans acht ik voor zeer klein.

Mittenwald zal voor mij in ieder geval nooit meer hetzelfde zijn.

 

Tot volgende week, de totstandkoming van de rockopera.

Cyril